Aluvit

Pergoly vs. sklenené prístrešky – ktoré si vybrať pre váš projekt?

Pergoly a sklenené prístrešky sú obľúbenými riešeniami pre rozšírenie vonkajších obytných priestorov. Obidve možnosti poskytujú ochranu pred poveternostnými vplyvmi a vytvárajú esteticky príjemné prostredie, avšak každá z nich má svoje špecifické výhody a vlastnosti. Pozrime sa na rozdiely medzi pergolami a sklenenými prístreškami, ich výhody a najlepšie využitie pre váš projekt.

PERGOLY

Čo je to?

Pergoly sú architektonické prvky, ktoré poskytujú čiastočný tieň a vytvárajú príjemné vonkajšie priestory. Ich základom sú vertikálne stĺpy, ktoré nesú horizontálne trámy alebo priečky. Tento otvorený rám môže byť ďalej ozdobený popínavými rastlinami alebo rôznymi doplnkami. Pergoly sa tradične používali v záhradách a parkoch na podporu rastlín a vytváranie tieňovaných chodníkov.

 

Samostatné pergoly

Voľne stojace pergoly, umiestnené kdekoľvek v záhrade, poskytujú flexibilitu v dizajne a slúžia ako oddychové zóny či jedálenské priestory, zatiaľ čo chodníkové pergoly nad chodníkmi vytvárajú tienisté koridory a zlepšujú estetiku priestoru.

Pripojené pergoly

Prístavky, pripojené k budove, poskytujú rozšírenie obytného priestoru do exteriéru, ideálne pre terasy alebo verandy, a vytvárajú plynulý prechod medzi vnútorným a vonkajším priestorom. Vstupné pergoly, inštalované nad vchodmi do budov, poskytujú príjemný a esteticky príťažlivý vstupný priestor.

„Pergola nie je len vonkajšia stavba; je to rozšírenie vášho obytného priestoru, miesto, kde sa príroda a pohodlie harmonicky prelínajú.”

Sklenené Prístrešky

Čo je to?

Sklenené prístrešky sú konštrukcie, ktoré sú väčšinou vyrobené z kovového alebo dreveného rámu a sú úplne alebo čiastočne pokryté sklom. Sklenené prístrešky poskytujú plnú ochranu pred poveternostnými vplyvmi a umožňujú vychutnať si vonkajší priestor aj v nepriaznivom počasí.

Terasy a garáže

Poskytujú ochranu pred dažďom a snehom, čím umožňujú vychutnať si vonkajší priestor počas celého roka. Rovnako môžu slúžiť ako elegantné riešenie pre parkovacie miesta, chrániac vozidlá pred počasím. 

Vchodové prístrešky

Umiestnené nad vchodmi do budov, chránia vstupné priestory pred nepriaznivým počasím a zvyšujú estetický dojem budovy. Často sú navrhnuté tak, aby dopĺňali architektúru domu alebo komerčnej budovy.

Výhody sklenených prístreškov

01

Estetika a dizajn

Sklenené prístrešky dodávajú budovám moderný a elegantný vzhľad. Priehľadnosť skla zabezpečuje, že priestor pod prístreškom je svetlý a otvorený, čo vytvára príjemné prostredie.

02

Ochrana pred počasím

Poskytujú ochranu pred dažďom, snehom, vetrom a UV žiarením, čím zvyšujú komfort vonkajších priestorov a chránia ich vybavenie.

03

Energetická efektívnosť

Moderné sklenené prístrešky môžu byť vybavené izolačnými sklami, ktoré znižujú tepelné straty a pomáhajú udržiavať stabilnú teplotu v priľahlých priestoroch.

04

Flexibilita

Sklenené prístrešky môžu byť navrhnuté tak, aby umožňovali ľahkú integráciu s inými architektonickými prvkami, ako sú osvetlenie, tieniace systémy alebo solárne panely.

Ako a ktoré si vybrať?

Výber medzi pergolou a skleneným prístreškom závisí od vašich osobných preferencií, rozpočtu a spôsobu, akým plánujete využívať vonkajší priestor.